Σαλάτα με γαρίδες ρύζι & λαχανικά

Οι γαρίδες περιέχουν ψευδάργυρο, στοιχείο απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Το καστανό ρύζι, τα κόκκινα φασόλια, ο αρακάς και τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν όλες τις βιταμίνες της ομάδας Β που είναι απαραίτητες για έναν υγιή εγκέφαλο.

Υλικά
  • 225 γρ.  γαρίδες  κατεψυγμένες καθαρισμένες και βρασμένες Φλεριανού
  • 225 γρ. (1 ¼ του φλιτζανιού) μακρύκοκκο καστανό ρύζι
  • 115 γρ. (2/3 του φλιτζανιού) αρακάς κατεψυγμένος
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 εσαλότ ψιλοκομμένα
  • 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά χωρίς τα σπόρια, ψιλοκομμένη
  • 90 ml (1 1/3 του φλιτζανιού) ντομάτα τριμμένη
  • 30 ml (2 κουτ. σούπας) ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • Θαλασσινό νερό AGUA de MAR
  • Mαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 55 γρ. κάρδαμο ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς τα σπόρια σε κύβους
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 85 γρ. (1/2 φλιτζάνι) ξανθή σταφίδα
  • 85 γρ. (3/4 του φλιτζανιού) αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 400 γρ κόκκινα φασόλια κονσέρβας ξεπλυμένα και στραγγισμένα
  • Λίγα αρωματικά φυτά της επιλογής σας για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
  1. Βράστε το ρύζι σε 2 φλιτζάνια νερό και 1 φλιτζάνι Θαλασσινό νερό (AGUA de MAR) για περίπου 35 λεπτά σε μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει.
  2. Βράστε τον αρακά για 3 λεπτά σε νερό που κοχλάζει, μέχρι να μαλακώσει. Σουρώστε το ρύζι και τον αρακά καλά και βάλτε τα στην άκρη.
  3. Ζεστάνετε 15 ml (1 κουτ. σούπας) λάδι σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε τα εσαλότ και την καυτερή πιπεριά και τσιγαρίστε τα για 5 λεπτά.
  4. Βάλτε τα εσαλότ και την καυτερή πιπεριά στο μίξερ μαζί με το υπόλοιπο λάδι, τις ντομάτες, το ξύδι και τη μουστάρδα, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε τα μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.
  5. Βάλτε τον αρακά, το κάρδαμο, την κόκκινη πιπεριά, τα κρεμμυδάκια, τα αποξηραμένα φρούτα και τα φασόλια σε μια μεγάλη σαλατιέρα και ανακατέψτε τα καλά.
  6. Σουρώστε καλά το ρύζι και ρίξτε το στα λαχανικά.
  7. Τέλος περιχύστε το ρύζι με τη σάλτσα καυτερής πιπεριάς και ανακατέψτε καλά.
  8. Γαρνίρετε τη σαλάτα με τα αρωματικά φυτά που επιλέξατε και σερβίρετε με σταρένιο ψωμί ολικής αλέσεως.
Συνταγές , , , ,