Για να γίνουν τα καλαμάρια ζουμερά, μαλακά και τρυφερά, αλλά πιο μυρωδάτα, μπορούμε να τα αφήσουμε γεμισμένα για 1 ώρα πριν τα ψήσουμε. Τα ολόκληρα καλαμάρια Παταγωνίας που εισάγει ο Φλεριανός, είναι αρκετά μεγάλα και μπορώ πολύ εύκολα να τα γεμίσω.
Για 4 άτομα
- 800 γρ. καλαμάρια ολόκληρα, κατεψυγμένα, ΦΛΕΡΙΑΝΟΣ
Για τη γέμιση
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
- 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδολέμονο
- 150 ml ελαιόλαδο
- χυμός και ξύσμα από 2 μικρά ακέρωτα λεμόνια
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
Καθαρίζω τα καλαμάρια και τα ξεπλένω καλά. Τα αφήνω να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά.
Γέμιση: Βάζω στο μπλέντερ όλα τα υλικά (μαϊντανό, άνηθο, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι) και τα πολτοποιώ καλά, μέχρι να φτιάξω ένα πυκνό μείγμα.
Με ένα κουταλάκι γεμίζω τα καλαμάρια με το μείγμα αυτό και τα αλείφω εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο. Τα αραδιάζω σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνω για 10 λεπτά σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου. Πριν τα βγάλω δοκιμάζω ένα καλαμάρι για να δω αν έχει μαλακώσει και, αν χρειαστεί, ψήνω για λίγα λεπτά ακόμα. Προσέχω ωστόσο να μην τα παραψήσω γιατί θα γίνουν ιδιαίτερα σκληρά και λαστιχωτά.
Λαδολέμονο: Σε ένα μπολάκι βάζω το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιών, την πάπρικα, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και χτυπάω καλά με ένα πιρούνι.
Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια, τα βάζω σε ένα ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια τα κόβω σε μέτριες λωρίδες. Τα μεταφέρω σε πιάτα, τα περιχύνω με το λαδολέμονο και σερβίρω. Συνοδεύω με τηγανητές ή βραστές πατάτες.
Χρόνος Προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος Εκτέλεσης: Ψήσιμο: 10΄ – 15΄