Στις συνταγές μου με σουπιές, προτιμώ πάντα τις κατεψυγμένες και καθαρισμένες Φλεριανός. Γλιτώνω χρόνο και γίνονται τόσο μαλακές και τρυφερές που όλοι νομίζουν ότι είναι φρέσκιες.
Για 6 άτομα
- 1.000 -1.200 γρ. σουπιές ΦΛΕΡΙΑΝΟΣ, κατεψυγμένες, καθαρισμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 200 ml ελαιόλαδο
- 6 – 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κιλό φρέσκο σπανάκι, χωρίς τα χονδρά κοτσάνια, καθαρισμένο, πλυμένο και καλά στεγνωμένο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
- 1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
- χυμός από ½ λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κόβω τις σουπιές σε κομμάτια.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις κομμένες σουπιές, αρκετό νερό ώστε να τις καλύψει, και το φύλλο δάφνης. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και βράζω τις σουπιές για 5 – 7 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Τις στραγγίζω, κρατάω κατά μέρος και το νερό τους, σουρωμένο και τις διατηρώ ζεστές.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, φαρδιά και ρηχή, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το σπανάκι, ανακατεύω μέχρι να γυαλίσει καλά από το λάδι και το σοτάρω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτω περίπου 400 ml από το νερό που έβρασα τις σουπιές, αλάτι, πιπέρι και το κύμινο. Ανακατεύω, ρίχνω και τις σουπιές και αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω το φαγητό για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές. Στο τέλος ρίχνω τον άνηθο, το μάραθο, το χυμό λεμονιού και τις σταφίδες και μαγειρεύω για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του και να μείνει με το λαδάκι του.
Χρόνος Προετοιμασίας: 40΄
Χρόνος Εκτέλεσης: περίπου 1 ώρα