Σ’ αυτή την συνταγή έχω χρησιμοποιήσει μύδια ψύχα κατεψυγμένα του ΦΛΕΡΙΑΝΟΥ που τα θεωρώ τα καλύτερα. Είναι τρυφερά και κάνουν το γιουβέτσι, πεντανόστιμο.
Για 4 – 6 άτομα
- 700 γρ. Μύδια ψύχα ΦΛΕΡΙΑΝΟΣ
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 1 φύλλο δάφνης
- 4 κόκκους μπαχάρι
- τα φύλλα από 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, θρυμματισμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 2 φλιτζ. τσαγιού κριθαράκι μέτριο
- 800 ml νερό
- 1 φλιτζ. τσαγιού λιωμένες φρέσκες και ώριμες ντομάτες
- ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα (ή κεφαλοτύρι), τριμμένη, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Βάζω τα κατεψυγμένα μύδια όπως είναι, σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζω για 5 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). Τα σουρώνω και τα διατηρώ ζεστά.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι, τη δάφνη, τα μπαχάρια και το δεντρολίβανο για 2 – 3 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Προσθέτω το σκόρδο και τα μύδια και σοτάρω για 1 λεπτό. Σβήνω με το κρασί, το αφήνω να πάρει μια βράση και σκεπάζω αμέσως την κατσαρόλα με το καπάκι της. Μαγειρεύω τα μύδια για 4 – 5 λεπτά, ξεσκεπάζω την κατσαρόλα και αποσύρω από τη φωτιά.
Πετάω όσα μύδια δεν άνοιξαν και καθαρίζω τα υπόλοιπα. Πετάω τα όστρακα και βάζω τα καθαρισμένα μύδια σε ένα μπολ. Σουρώνω το ζουμί της κατσαρόλας και το αφήνω κατά μέρος. Καθαρίζω καλά την κατσαρόλα και ζεσταίνω εκεί το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτω το κριθαράκι και το σοτάρω για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτω το ζουμί από το μαγείρεμα των μυδιών που άφησα κατά μέρος, το ζεστό νερό, τις λιωμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 10 – 12 λεπτά (ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού), μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να μελώσει το φαγητό. Στη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύω το φαγητό τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το κριθαράκι.
Προσθέτω τα καθαρισμένα μύδια και το δυόσμο και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμα ζεστό νερό.
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και μετά με το καπάκι της και την αφήνω κατά μέρος για 5 λεπτά. Ανακατεύω το φαγητό για να αφρατέψει το κριθαράκι, μοιράζω σε πιάτα και σερβίρω αμέσως. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.
Χρόνος Προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος Εκτέλεσης: περίπου 40΄