Τα ψάρια αποτελούν απαραίτητη τροφή για τους ενήλικες και τα παιδιά. Εξάλλου είναι βασικό στοιχείο στη μεσογειακή πυραμίδα της διατροφής. Από θρεπτικής άποψης, είναι μια τροφή χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητος. Το λίπος που περιέχουν αποτελείται από τα «καλά» λιπαρά οξέα, και ιδιαίτερα από ω 3 λιπαρά.
Σε μία εποχή που οι καρδιαγγειακές παθήσεις αρχίζουν να εμφανίζονται ακόμα και από τη δεύτερη δεκαετία της ζωής μας, τα ω 3 λιπαρά είναι απαραίτητα στην παιδική διατροφή, καθώς μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, εμποδίζουν τις αρρυθμίες, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συντελούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Επίσης, τα ω3 λιπαρά φαίνεται ότι συμβάλλουν και στην υγεία του νευρικού συστήματος. Ο εγκέφαλος και τα νευρικά κύτταρα αποτελούνται από λιπαρά οξέα και οι έρευνες δείχνουν ότι τα ω3 των ψαριών είναι απαραίτητα για τη νευρολογική ανάπτυξη στην πρώτη παιδική ηλικία, ενώ συμβάλλουν στη νευρολογική ανάπτυξη και των εμβρύων, μέσω της διατροφής της μητέρας τους.
Τα ψάρια είναι και πολύ καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων, ιδιαίτερα της βιταμίνης Α, της βιταμίνης D, του ασβεστίου και του φωσφόρου. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα είναι απαραίτητα κυρίως για την υγιή ανάπτυξη των οστών και για την όραση. Το ψάρι, εξάλλου, παρέχει τον συνδυασμό ασβέστιο-φώσφορο-βιταμίνη D, που είναι οι κύριες ουσίες από τις οποίες δομούνται τα οστά και τα δόντια.
Πότε να εντάξω το ψάρι στη διατροφή του παιδιού μου;
Το ψάρι μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή περίπου στον όγδοο μήνα, ανάλογα με την αποδοχή του βρέφους και την ικανότητά του να μασάει και να καταπίνει στερεές τροφές. Εξάλλου, έως το τέλος τους πρώτου έτους, το διαιτολόγιο του βρέφους πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Τόσο για τα βρέφη όσο και για τα παιδιά συστήνεται η κατανάλωση ψαριών 1-2 φορές την εβδομάδα.
Ποιο είναι το καλύτερο ψάρι για τα παιδιά;
Όλα τα ψάρια έχουν κάτι σημαντικό να προσφέρουν στη διατροφή. Τα άσπρα ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος και η γλώσσα, αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης Α και βιταμίνης D, οι οποίες αποθηκεύονται στο συκώτι τους. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο γαύρος, η σαρδέλα, ο σολομός, η ρέγκα, ο τόνος, ο κολιός, το λαβράκι και η πέστροφα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και είναι πολύ πλούσια σε ω 3 λιπαρά. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται με τα κόκαλα, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, ο σολομός και η αθερίνα, είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου και φωσφόρου.