Φτιάξτε ζωμό ψαριού ή λαχανικών με Θαλασσινό νερό
Ορισμένες συνταγές προτείνουν τη χρήση ζωμού ,αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι ζωμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι ,ενισχυτικά γεύσης καθώς και γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) .Ο ζωμός είναι κάτι πολύ εύκολο να ετοιμαστεί και μπορείτε να τον ετοιμάζετε σε ποσότητες και να τον καταψύχετε είτε σε μικρά βαζάκια είτε σε παγώθηκες. Χρησιμεύει ως βάση για σούπα ,για να αρωματίσει ελαφρά το ρύζι σας, καθώς και για να δώσει άρωμα σε διάφορες συνταγές .Προσθέστε 1 φλιτζανάκι Θαλασσινό νερό θα δώσει περισσότερη γεύση στον ζωμό σας .
Τα απομεινάρια από το ψάρι που βράσατε είναι τέλεια για να φτιάξετε ένα ζωμό ,θα χρειαστείτε για 1 περίπου λίτρο:
- 1 μεγάλο καρότο
- 40 γρ πράσο ή 1 μέτριο κρεμμύδι
- 40 γρ σέλινο
- 1 φύλλο δάφνης ή ένα κλωναράκι φρέσκου μαϊντανού
- 1 ½ λίτρο νερό
Πλένετε ,τεμαχίζετε τα λαχανικά ,τοποθετείται όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα με το νερό και τα βράζετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα έως ότου ο όγκος του ζωμού μειωθεί περίπου στο 1/3 .Απομακρύνετε τα μεγαλύτερα κομμάτια με μια τρυπητή κουτάλα και στραγγίζετε το ζωμό για να μην υπάρχουν κοκαλάκια .Το σκεπάζετε και το αφήνετε να κρυώσει τον καταψύχετε σε μικρά βαζάκια ή παγώθηκες.